Japanse soepbouillon

Japanse kelp soepbouillon (Kombu Dashi)

Published: July/21/2020

Japanse kelp soepbouillon (Kombu Dashi)

Kelp is een voedingsmiddel dat veel glutaminezuur bevat. Dit glutaminezuur is een van de elementen van de umami-component en het is ook een belangrijk element bij het koken van Japans eten. Deze kelpbouillon (Kombu Dashi) kan in veel Japanse recepten worden gebruikt. Bijvoorbeeld ... miso-soep, Japanse opgerolde omelet, Gekruide rijst met groenten, Gekookte gekruide groenten.

Kooktijd: 10 minuten

Serveert: -

"Extractie met heet water" of "Extractie met koud water" voor Kelp-soepbouillon

Hoe zit het met het maken van kelp-soepbouillon door extractie met heet water ???

Deze kookmethode is geschikt voor het maken van kelpbouillon, die een rijkere smaak en aroma heeft dan de kelpbouillon gemaakt door de waterwinning. Het is een kookmethode waarbij je meer kunt genieten van de zachte en rijke geur van kelp.

Hoe zit het met het maken van kelp-soepbouillon door extractie met water ???

De geur is bescheidener dan de kelpbouillon gemaakt door de kokende extractie, maar het is gemakkelijk te maken zonder het gedoe en wordt aanbevolen voor degenen die vaak kelp-soep nodig hebben. Ook duurt het langer dan de kookextractie, maar als je het 's avonds klaarmaakt, kun je deze soepbouillon ook in de ochtend gebruiken.

Ingrediënten voor Kelp-soepbouillon (Kombu Dashi)

  • Gedroogde kelp --- 10g
  • Water --- 500cc

Kelp-soepbouillon door kookextractie

Kelp-soepbouillon door kookextractie

Aanbevolen voor degenen die van de geur van zeewier houden. De enige ingrediënten om te bereiden zijn 10 g kelp, 500 ml water en een pot.

1. Reinig de kelp.

1. Reinig de kelp.

Er kan zand of stof op de kelp zitten, dus veeg het oppervlak van de kelp licht af met keukenpapier. Het witte poeder op het oppervlak van kelp is echter geen stof.

2. Dompel de kelp in het water

2. Dompel de kelp in het water

Dompel 10 g kelp gedurende 30 minuten in de voorbereide 500 ml water. Dit verzacht de gedroogde kelp en maakt het gemakkelijk om de umami-componenten te extraheren.

3. Kelp kelp op laag vuur

3. Kelp kelp op laag vuur

Neem het langzaam ongeveer 10 minuten tot net voor het koken. Als de kooktijd van het water te kort is, kan de umami-smaak van kelp niet goed worden geëxtraheerd, dus moet je langzaam koken.

4. Haal de kelp voor het koken eruit

4. Haal de kelp voor het koken eruit

Haal net voor het koken de kelp eruit. Wees voorzichtig bij het koken van kelp, omdat het gemakkelijk een zeewiergeur en scherpte kan afgeven.

5. De Kelp-bouillon is klaar om te koken

5. De Kelp-bouillon is klaar om te koken

Als je de kelpbouillon moet bewaren, laat hem dan afkoelen voordat je hem in de koelkast zet. je kunt het 5 dagen in de koelkast bewaren.

Kelpvoorraad door waterwinning

Kelpvoorraad door waterwinning

Aangezien het in de koelkast wordt bewaard, moet u een bakje met deksel klaarmaken zodat de geur van ander voedsel niet aan de kelpbouillon blijft plakken.

1. Doop de kelp in de bak met water

1. Doop de kelp in de bak met water

Dompel de kelp in het water, net zoals de kelp in het water wordt ondergedompeld. Als de kelp niet helemaal in water is ondergedompeld, kun je de kelp rollen.

Japanse kelp soepbouillon (Kombu Dashi)

Als je de kelp in kleine stukjes snijdt of snijdt, glijdt de kelp weg en is de geur van de kelp te sterk, dus laat hem gewoon in water weken zonder hem te snijden.

2. Bewaar in de koelkast

2. Bewaar in de koelkast

Zet de kelpbouillon minimaal 8 uur in de koelkast om de umami-component van kelp te extraheren. Als je haast hebt, gebruik dan de kokende extractie om kelpbouillon te maken.

3. Haal de kelp eruit

3. Haal de kelp eruit

De umami-component van kelp kan stevig worden geëxtraheerd door deze minimaal 6 uur en indien mogelijk 12 uur of langer in water onder te dompelen. Het wordt aanbevolen om 12 uur of langer te besteden aan het extraheren van de umami-component.

We hebben twee manieren geïntroduceerd om kelpbouillon te maken, dus probeer beide manieren en vind je favoriete manier om kelpbouillon te maken voor je Japanse keuken.

Deze kelpbouillon kan ongeveer 5 dagen in de koelkast worden bewaard.